Okučani 01.05.2018. godine

Okučani “Vojno-redarstvena akcija Bljesak”

Prekrasan dan u Okučanima, 1.svibanj 2018.g Hrvatska obilježava 23 godine od vojno-redarstvene akcije Bljesak, kojom je oslobođena zapadna Slavonija.
Operacija koja je započela 1. svibnja 1995.u ranim jutarnjim satima, trajala je 36 sati i završena je 2. svibnja u popodnevnim satima. Hrvatski bojovnici i policajci su za vrijeme akcije oslobodili 500 četvornih kilometara okupiranog teritorija, nakon čega je uspostavljen promet autocestom Zagreb – Lipovac. U operaciji je sudjelovalo 7200 policajaca i pripadnika HV-a, poginulo je ili umrlo nakon ranjavanja 51 hrvatski branitelj dok ih je 162 ranjeno.
Središnja svečanost održana je u parku ispred osnovne škole, gdje je otkriveno spomen-obilježje ” Kristalna kocka vedrine” u spomen hrvatskim braniteljima poginulim u akciji Bljesak.
Spomenik “Kristalne kocke vedrine“, prvonagrađeni rad autora akademskog kipara Dalibora Stošića i projektanta Hrvoja Bilandžića, financiran je sredstvima Ministarstva branitelja. Vrijedan je 2,8 milijuna kuna, a sastavljen je od 51 kocke visokopoliranog reflektirajućeg materijala koje simboliziraju 51 poginulog hrvatskog branitelja u toj akciji, jako je zanimljivo da se u pogledu na kocke uočava bljesak sunca.
Na svečanosti u Okučanima sudjelovali su predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković te potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Ispred udruge PUHBZGŽ : Zoran Tušek, Ivan Kolić, Sabid Orlić, Stjepan Jurajec i Zdenko Ostović.
U crkvi sv. Vida služena sveta misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu koju je predvodio vojni ordinarij Jure Bogdan.
Program obilježavanja upotpunile su : Pukovnija vojne policije , Zapovjedništvo specijalnih snaga i Taktičko tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike.
Autor: Zdenko Ostović, PUHBZGŽ