Prevencija smrtnosti hrvatskih branitelja

Dana 04. svibnja 2017. s početkom u 12:00 sati, u prostorijama KLUBA VETERANA ZAGREBA i organizaciji ZBORA UDRUGA HRVATSKIH RATNIH VETERANA I GRADSKOG UREDA ZA BRANITELJE GRADA ZAGREBA, održana je 59. stručna tribina i prezentacija knjiga pod zajedničkim nazivom; HRVATSKA DANAS s temom: PREVENCIJA SMRTNOSTI HRVATSKIH BRANITELJA.
Ovom događaju je nazočio Zdravko Varzić, kao predstavnik Policijske udruge hrvatskih branitelja Grada Zagreba i Zagrebačke županije i Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije,
Među brojnim posjetiteljima bili su: pravnik i bivši ministar pravosuđa RH Bosiljko Mišetić, predsjednik Zajednice udruga HVIDR-a grada Zagreba Ante Tandara, mr. sc. brigadir u miru Zvonko Sesar, i mnogi drugi.
Tribinu je otvorio pozdravnom riječju mr. sc. brigadir u miru Zvonko Sesar. Nakon intoniranja državne himne i odavanja počasti minutom šutnje za sve pale hrvatske branitelje, okupljenima se obratio kraćim uvodnim govorom.
 • Tribina se odnosila na istraživanje o smrtnosti i uzrocima smrtnosti branitelja grada Zagreba. Proveli smo istraživanje želeći doći do najčešćih uzroka smrtnosti, kako bismo mogli prevenirati takva stanja te braniteljima ukazati na potrebu kontinuiranog liječenja, samopomoći i prepoznavanja prvih znakova, kako bi se smrtnost braniteljske populacije što više smanjila – kazala je tom prilikom Vesna Helfrih, pročelnica Gradskog ureda za branitelje Grada Zagreba.
 • Tribina je održana u suradnji s Gradom Zagrebom i Gradskim uredom za branitelje Grada Zagreba. Ured za branitelje u Gradu Zagrebu osnovan je 1. kolovoza 2013. godine kao samostalan Ured „kako bi se prava i interesi hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji podigli na veću razinu ostvarivanja i zaštite“, a pročelnica spomenutog ureda u Gradu Zagrebu je Vesna Helfrih koja je nazočnima govorila kojim se projektima Ured trenutno bavi i kako uopće pomaže braniteljima te istaknula koji su najčešći problemi s kojima se branitelji susreću.
 • Grad Zagreb ima oko 68.000 hrvatskih branitelja uključujući barem još dva člana obitelji, od kojih su većina već odrasla djeca koja ne mogu dobiti posao. Prema podacima na dan 31.12.2015. godine, 6.724 osoba ima status hrvatskog ratnog vojnog invalida, a kako ističe Helfrih, Ured brine i o 1.733 korisnika obiteljske invalidnine, odnosno o članovima obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja te o 107 korisnika naknade u visini obiteljske invalidnine, odnosno o članovima obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, ali i o 5 stradalih pirotehničara i 6 članova obitelji smrtno stradaloga pirotehničara.
 • Pročelnica Ureda za branitelje Grada Zagreba Vesna Helfrih ističe kako kroz Ured dnevno prođe do 60 hrvatskih branitelja, a oko 100 do 150 je telefonskih upita o raznim pravima ili informacijama gdje i na koji način mogu ostvariti i druga prava koja nisu nužno vezana uz status hrvatskog branitelja.
 • Osnovni problemi s kojima se susreću branitelji u gradu Zagrebu jesu socijalna isključivost i egzistencijalni problemi, ali i česta oboljenja koja su dugotrajna i iscrpljujuća te poteškoće uključivanja u civilni život zbog brojnih oboljenja među kojima prednjači PTSP. Helfrih napominje kako se branitelji i njihove obitelji bore sa stambenom nezbrinutošću, neutvrđenim statusnim pravima kao i prava temeljem gubitka radne sposobnosti.
 • „Zbog tih su problema vrata Ureda za sve hrvatske branitelje otvorena za sva pitanja. U tom cilju već više od 10 godina radi i Savjetovalište za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji Grada Zagreba u kojem vrlo često pomoć zatraže i dobiju i hrvatski branitelji iz drugih županija“, napomenula je Helfrih.
 • „Mi na sve zahtjeve i upite odgovaramo provođenjem određenih postupaka ukoliko je za isto nadležan, a u drugim slučajevima pokušavamo dopisima, zamolbama i preporukama prema drugim institucijama ukazati na potrebu pomoći, u okvirima koja je moguća i drugim zakonima određena“, kazala je Helfrih te dodala kako „ niti jedan branitelj s bilo kojim upitom nije bio vraćen iz Ureda, a da nisu pokrenute sve propisane procedure za ostvarivanje prava, odnosno dana uputa kako i gdje što ostvariti ako se radi o nadležnosti drugih javnopravnih tijela“.
 • Prvi zadatak Ureda nakon osnovanja bio je izrada stateškog dokumenta Programa skrbi za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji za razdoblje od 2014. do 2017. kojim je predviđena 31 aktivnost, a dosad je realizirano pet projekata.
 
 • „Osnovali smo Zakladu za žrtve ratnog zločina silovanja u Domovinskom ratu, provodimo anketiranje oboljele djece hrvatskih branitelja kao plansku dokumentaciju za osnivanju Zaklade za pomoć oboljeloj djeci hrvatskih branitelja i pokrenuli smo postupak javne nabave za ciljane sistematske preglede hrvatskih branitelja temeljem publikacije koju smo prezentirali prošle godine 24. prosinca – Uzroci smrti hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba. Osnovali smo i Savjetovalište za supruge i djecu hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a te smo započeli i provodimo putem Razvojne agencije Zagreb osnovnu i specijalističku edukaciju za 28 nezaposlena hrvatska branitelja u cilju davanja kompetencija za osnivanje samostalnih poslovnih subjekata i započinjanju samostalnog rada“, kazala je Helfrih.
 • Ured za branitelje, kako ističe Helfrih, provodi i redovne djelatonosti, a između ostalih to je utvrđivanje statusnih prava prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji u prvom stupnju kako je to i utvrđeno navedenim zakonom, omogućavanje jednokratne novčane pomoći, besplatnih udžbenika, fizikalne rehabilitacije, ali i organiziranje ljetovanja, zimovanja i prigodnih priredbi s poklonom povodom blagdana za djecu branitelja.
 • „Također, braniteljima pomažemo u oblicima socijalnih pomoći sukladno gradskoj odluci, stambeno ih zbrinjavamo, a redovne djelatnosti su i ustupanje komunalnih priključaka, provedba postupka za darovanje građevinskog zemljišta, medicinska rehabilitacija hrvatskih ratnih vojnih invalida, ali i članova obitelji smrtno stradaloga, nestaloga ili zatočenoga hrvatskog branitelja, provedba javnih radnih aktivnosti u cilju opće korisnog rada koji donosi benefit školovanja ili stručnog usavršavanja nezaposlenim hrvatskim braniteljima, članovima njihovih obitelji, ali i nezaposlenim građanima Grada Zagreba, provedba natječaja za sufinanciranje programa udruga iz Domovinskog rata, II. svjetskog rata i civilnih invalida rata, započinjanje uređenja okoliša Spomen-doma “Tigar” krug vojarne “Vitez Damir Martić“, nabrojala je Helfrih.
 • Ured za branitelje provodi i edukacije za čelništva udruga, ali i drugih zainteresiranih članova kao npr. struktura i aplikacije na natječaje EU, marketing, informatički tečajevi, financijski menedžment, osnove komunikacije, dodala je Helfrih.
 • „Također provodimo postupak posmrtne skrbi za umrle hrvatske branitelje i hrvatske ratne vojne invalide, ali i sudjelujemo u identifikacijama nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja, za koje kasnije i provodimo postupak posmrtne skrbi i priznavanja prava prema zakonu.
 • Organiziramo i sudjelujemo u obilježavanju svih državnih blagdana i spomen dana kao i dana koju su važni za ratne postrojbe Grada Zagreba, a naročito za Dan branitelja Grada Zagreba koji je Odlukom Gradske skupštine određen s danom 30. svibnja“, rekla je Helfrih.
 • Do kraja godine Ured za branitelje planira provesti ljetovanje za 350 djece hrvatskih branitelja, obilježiti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan neovisnosti, Dan Svih Svetih, osnovati Zakladu za pomoć oboljeloj djeci hrvatskih branitelja, započeti uređenje Spomen doma „Damir Vitez Martić“, provesti novi postupak natječaja za projekte i programe Udruga, sudjelovati na tribinama prema iskazanom interesu samih hrvatskih branitelja, okončati postupke za dodjelu građevinskog zemljišta HRVI-ma koji su dobili stambeni kredit Ministarstva hrvatskih branitelja i kontinuirano provoditi medicinsku i fizikalnu terapiju te provesti ciljane sistematske preglede za hrvatske branitelje, uz sve redovne poslove sukladno zakonskim i podzakonskim aktima.
– Više godina provodimo sistematske preglede i na taj način hrvatskim braniteljima skrećemo pozornost da im institucije zdravstva i Ureda za branitelje, kao i gradske uprave njima stoje na raspolaganju, ali da i sami moraju voditi računa o svom zdravlju – dodala je Helfrih.
ZAKLJUČNO:
Prema spomenutom istraživanju, najčešći uzrok smrti hrvatskih branitelja na području Grada Zagreba su karcinomi, potom bolesti srca i krvnih žila, bolesti probavnog sustava te na četvrtom mjestu samoubojstva.
– Najčešći razlog smrti branitelja je karcinom. Medicina ostaje nedorečena može li se to dovesti u vezu s posljedicama rata ili psihofizičkim stanjem branitelja. Ali ako ćemo gledati 25 godina od početka Domovinskog rata, ne može se isključiti stres, otežane uvjete življenja, neodgovarajuće higijenske i prehrambene prilike u kojima su živjeli. Svi ti nepovoljni uvjeti djelovali su kao okidač za početak malignih procesa, koji pretežu u odnosu na opću populaciju – istaknula je Helfrih.
– Kroz cijeli niz godina, od odjela do ureda za branitelje, razvili smo niz mjera na korist hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Na primjer medicinska rehabilitacija za ratne vojne invalide i fizikalna terapija. Za one hrvatske branitelje koji se sa svojim obiteljima nalaze u najtežem socijalno-ekonomskom položaju imamo i obiteljske pakete, koji se podižu jednom mjesečno. Unutar odjela organiziramo i priredbe za djecu hrvatskih branitelja težeg socijalno-ekonomskog položaja. Organiziramo i ljetovanja za onu djecu koja na drugi način ne bi vidjela more, jer im obitelji žive teško. Imamo i posmrtnu skrb hrvatskih branitelja, gdje ljudi nakon smrti svojih najbližih članova obitelji dolaze u naš ured, radi organizacije pogreba, počasti na sprovodima – govorila je Vlasta Ivčević, zamjenica pročelnice.
– Nije riječ o mjerama kojima je podloga Zakon o pravima hrvatskih branitelja, nego su mjere utemeljene na odluci Grada Zagreba i Gradske skupštine, a odnose se na podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja u gradu Zagrebu. To je nadgradnja na razini lokalne samouprave, koju je moguće primijeniti na sve županije na području Republike Hrvatske, koje iskažu volju i interes, a to im proračunska sredstva dozvoljavaju. Mi smo mali ured s ne baš velikim sredstvima, ali kad postoji dobra volja postoje i mogućnosti – rekla je Vesna Helfrih opetovano istaknuvši značaj brige gradonačelnika Milana Bandića i brigadira Miodraga Deme.
U svome djelovanju prati rad brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata sufinanciranjem njihovih programa, ali i u organizacijskom i sadržajnom smislu kroz stručnu i tehničku pomoć neophodne za realiziranje programa. Svake godine Gradski ured za branitelje sufinancira između 60 i 85 udruga, a u razdoblju od 2000. do 2013. godine je sufinancirao preko 1000 različitih programa što su ih udruge predložile.
Gradski ured za branitelje Grada Zagreba će, sukladno Programu skrbi za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji za razdoblje 2014.-2017., nastaviti s provedbom utvrđenog programa i projekata kako bi skrb o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji bila što bolja te kako bi se provođenjem 31 mjere i aktivnosti kontinuirano utjecalo na unapređenje sustava i poboljšanja kvalitete  življenja ove populacije. Osobito treba rješavati egzistencijalna pitanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji te skrbiti o njihovu zdravstvenu statusu, boljim uvjetima za rad udruga proizašlih iz Domovinskog rata, štititi diginitet hrvatskih branitelja te osigurati da se njihove žrtve i doprinosi stvaranju neovisne i samostalne Repoublike Hrvatske adekvatno vrednuju.
Navedeni program podiže kvalitetu življenja zagrebačke braniteljske populacije na višu razinu te se s pravom može govoriti o svojevrsnom nadstandardu, zaključio je moderator ove 59. tribine, mr. sc. Zvonko Sesar, predsjednik Zbora Udruga Hrvatski ratni veterani.
 
Autor: Zdravko Varzić, PUHBZGŽ