Na spomen-području Trokut-Novska odana počast poginulim hrvatskim braniteljima

Na spomen-području Trokut kod Novske jučer je, 29. listopada, u organizaciji Sisačko-moslavačke županije i Grada Novske, uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, obilježena 32. obljetnica Dana početka oslobađanja Zapadne Slavonije i održana komemoracija poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na zapadno-slavonskom ratištu.
Sjećanje je to na kraj listopada 1991. godine, kad je bitkom na ovom području počela vojna akcija „Orkan 91“, koja je trajala do 3. siječnja 1992. godine. Ovom bitkom, u kojoj je život na oltar Domovine položilo 314 hrvatskih branitelja iz 17 postrojbi iz različitih dijelova Hrvatske. Vojna operacija Orkan počela je 29. listopada 1991. i prva je značajnija pobjeda Hrvatske vojske u Domovinskom ratu kojom je oslobođen najveći dio zapadne Slavonije, oko 750 četvornih kilometara okupiranog teritorija.
U operaciji Orkan 91 na novljanskom bojištu poginula su 324 branitelja. Imena poginulih branitelja uklesana su na stećcima na Trokutu.
Svečanost je počela odavanjem počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja. Prvi su to učinili zajedno roditelji i članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja i ratnih zapovjednika, zatim izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske. Izaslanstvo županija predvodio je župan Ivan Celjak, a izaslanstvo gradova i općina novljanska gradonačelnica Marija Kušmiš.
Počast su odala i brojna izaslanstva braniteljskih udruga među kojima je bilo i izaslanstvo naše udruge te postrojbi koje su sudjelovale u akciji, te izaslanstva policije, a zajedničku molitvu predvodio je policijski kapelan don Ivo Borić.