26. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja

U sjećanje kojemu su prisustvovali i članovi naše udruge na vojno-redarstvenu akciju Oluja u kojoj je oslobođen Knin i najveći dio zaposjednutoga hrvatskog teritorija, Hrvatska 5. kolovoza slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.
Završna oslobodilačka vojno-redarstvena akcija Domovinskog rata “Oluja” počela je 4. kolovoza 1995., u njoj su nakon četiri godine okupacije velikosrpskih agresora oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, a omogućene su i oslobodilačke akcije u susjednoj Bosni i Hercegovini.
Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage, u kojima je bilo ukupno oko 200 tisuća ljudi, oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, odnosno gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u Bosni i Hercegovini te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.
Proslava je nastavljena na Kninskoj tvrđavi. Tijekom svečanosti na tvrđavi kninska crkvena zvona su zvonjavom simbolički podsjetila na ulazak pripadnika Hrvatske vojske (HV) u Knin tijekom VRO Oluja i ispaljena su i 26 počasna plotuna u spomen na 26. obljetnicu VRO Oluja Tijekom trajanja svečanosti na Kninskoj tvrđavi iznad tvrđave se održao mimolet u kojem su sudjelovali Krila Oluje.
Autor:PUHBZGŽ