Dan sjećanja na ratno stradanje Petrinje

U povodu 29. obljetnice napada na Petrinju i susjedna mjesta, u tom je gradu u sklopu Dana sjećanja održana komemoracija u spomen na 598 braniteljskih i civilnih žrtava Domovinskog rata.
Tog 16. rujna 1991. godine žestokim je minobacačkim napadom počelo teško stradanje Petrinje i Petrinjaca, iz tadašnje kasarne JNA „Vasilj Gaćeša“ krenuli su žestoki napadi tzv. JNA na grad i okolna naselja Brest i Mošćenicu. Ozlijeđeno je 40-ak vojnika i civila, a na položajima oko Nove bolnice i Vile Gavrilović zarobljeno je i strijeljano 17 pripadnika MUP-a i Zbora narodne garde.
Uz članove obitelji poginulih i predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata vijence su položili i svijeće zapalili sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, generali Ivan Mareković i Drago Matanović, petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović i drugi.
Danas su članovi udruge prisustvovali na obilježavanju Dana sjećanja na 16.09.1991 grada Petrinje, članovi udruge su odali počast poginulim hrvatskim braniteljima.
Autor: PUHBZGŽ