Pakrac 01.03.2017. godine

TV Kalendar – Početak Domovinskog rata – Pakrac 01. – 03.03.1991.

Dana 01. ožujka 2017. godine, u herojskom Gradu Pakracu, na dostojan i dostojanstven način, prigodnom svečanošću obilježena je 26. godišnjica početka Domovinskog rata.
Iako hladan i kišovit, ovaj povijesno važan dan obilježen je u nazočnosti gđe. Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske, g. Tome Medveda, ministra branitelja, kao i drugih županijskih i gradskih dužnosnika, predstavnika MUP-a RH i MOB RH, umirovljenih hrvatskih generala, članova obitelji poginulih i nestalih branitelja, te mnogobrojnih hrvatskih branitelja – sudionika osloboditeljskih akcija i bitaka, predstavnika i članova raznih braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.


Nakon Svete Mise za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, održane u Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, hladan vjetar i neumorna kiša nisu omeli sudionike događaja da u “MIMOHODU POBJEDNIKA” prošeću ulicama Pakraca do RKT groblja gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u znak sjećanja na njihovu žrtvu.
Ispred PP Pakrac, postrojenim sudionicima obratili su se predstavnici domaćina, kao i gđa. Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske i g. Tomo Medved, ministar branitelja, ukazavši na povijesni značaj dana početka srbočetničke agresije na našu zemlju i ulogu hrvatskih branitelja u slamanju ideje o stvaranju bilo kakve tvorevine na području Republike Hrvatske.
Nakon prigodnog domjenka u Hrvatskom domu “Dr. Franjo Tuđman”, članovi izaslanstva Policijske udruge hrvatskih branitelja Grada Zagreba, uputili su se prema mjestima Bučje i Kusonje, gdje su paljenjem svijeća odali počast stradalim mještanima, civilima i braniteljima.
Ovo je bio dan koji vječno ostaje u sjećanju svih nas, koji smo na bilo koji način sudjelovali u obrani slobode i suvereniteta Republike Hrvatske, ali i dan na čiju važnost smo dužni ukazivati mladim generacijama, kako bismo svi zajedno znali cijeniti blagodati slobode i nezavisnosti stvorene na krvi brojnih civilnih žrtava i mnogih znanih i neznanih, ali časnih HRVATSKIH BRANITELJA svih nacionalnosti.
Znajući koliki je trud domaćin uložio i duboko cijeneći njegovu ulogu u obilježavanju 26. obljetnice početka Domovinskog rata, ali i sjećajući se naših poginulih i nestalih suboraca, danas smo ponosno koračali ulicama Našeg Grada Heroja, Pakraca!
Hvala Domaćinu, Hvala Miroslavu Ivančiću i UHPB Pakraca i Lipika!
Autor: Vlado Kos