27. Obljetnica veličanstvene VRO “BLJESAK”, Okučani 1. svibnja 2022.godine

Operacija Bljesak počela je 1. svibnja 1995. u 5:21 sati, na oko 80 kilometara dugoj bojišnici. U manje od 32 sata hrvatske snage oslobodile su oko 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija.
U Okučanima je danas održano središnje obilježavanje 27. obljetnice vojno–redarstvene operacije Bljesak kojom je oslobođeno okupirano područje zapadne Slavonije.
Obilježavanje kod spomen-obilježja Kristalne kocke vedrine započelo je izvođenjem himne Republike Hrvatske, polaganjem vijenaca i ruža na spomen-obilježje, čitanjem povjesnice te 51 imena poginulog i smrtno stradalog hrvatskog branitelja u VRO Bljesak.
Počast poginulim braniteljima u VRO Bljesak odali su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, obitelji poginulih, ratni zapovjednici postrojbi koje su sudjelovale u VRO ”Bljesak” i predstavnici udruga iz Domovinskog rata među kojima je bila i udruga PUHBZGŽ te najviša državna izaslanstva među kojima i predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović s izaslanstvom, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ministra obrane Marija Banožića te državnih tajnika Ministarstva hrvatskih branitelja Darka Nekića i Špire Janovića. Zajednički vijenac također su položila i izaslanstva Brodsko-posavske županije i općine Okučani.
Molitvu i blagoslov za sve poginule i ranjene održao je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.
Autor:PUHBZGŽ