27. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i članovi Vlade sudjelovali su na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 27. obljetnici vojno-redarstvene operacije Oluja u Kninu. Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić, ministar financija Marko Primorac, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministar rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ministar zdravstva Vili Beroš i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.
Nakon polaganja vijenaca i svijeće ispred Spomenika hrvatske pobjede “Oluja 95”, na kninskoj tvrđavi podignuta je zastava te su pročitana imena 241 poginulog i dvojice nestalih hrvatskih branitelja tijekom Oluje. Imena su pročitali sin i kći poginulih branitelja.
Predsjednik Vlade sudjelovao je i na misi za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, a na središnjoj svečanosti prigodno se obratio javnosti.
Sve vas pozdravljam uime Vlade i čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 27. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja. Zahvaljujem vam što ste dolaskom u drevni Zvonimirov grad uveličali svečanost na kojoj danas slavimo naše branitelje i veličanstvenu pobjedu u Domovinskom ratu, nadasve u Vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.
 
Mnogi branitelji su svoju budućnost žrtvovali za budućnost domovine, za slobodu svog naroda i za to da Hrvatska izbori svoje pravo na samostalnost. Gotovo 900 godina Hrvati nisu slobodno upravljali vlastitom sudbinom, već su na svojoj zemlji bili podčinjeni raznim stranim vladarima i tuđinskim režimima, sve dok u vremenu tektonskih promjena na europskom kontinentu, uz viziju predsjednika Tuđmana i hrabrost hrvatskih branitelja te jedinstvo cijelog hrvatskog naroda, nismo ostvarili pravo na slobodu i pravo na svoju državu.
 
U tome su hrvatski branitelji dali najveći doprinos i upravo su oni kamen temeljac nape slobode i naše demokracije i na tome im neizmjerna hvala!
Izvor: NASLOVNICA VLADE RH
Foto: PUHBZGŽ