Izložba slika Čede Paića

Galerija Doma Specijalne policije 29 ožujka 2017.godine

Kao predsjednik Policijske udruge hrvatskih branitelja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a u ime g. Marijana Smernića Predsjednika Zajednice Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske, nazočio sam 29.03.2017. u 19.00 sati, u Galeriji Specijalne policije, Trg žrtava fašizma 1, u Zagrebu, na otvorenju izložbe slika Čede Paića, rodoljuba, slikara, Hrvata koji je svoj doprinos Domovinskom ratu iskazao skupljanjem i dostavom humanitarne pomoći, te fascinantnim slikarskim umijećem. Uz ovog samoukog umjetnika i humanitarca, izložbi je nazočila i njegova supruga Slavica koja mu svesrdno pomaže u radu.
Svojim talentom svrstao se u red onih koji su likovnim stvaralaštvom iskazali patnju i stradanja hrvatskog naroda tijekom agresije na našu zemlju devedesetih godina prošlog stoljeća. Umjetnik je izložbu nazvao “TRENUTCI PONOSA”, a svojim djelima vratio nas je u dane kada su se tenkovima gazili nedužni “crveni fićeki”, i to ne samo u ponosnom Gradu Osijeku.
Čedo Paić i njegova supruga Slavica žive u Nizozemskoj i najčešći su posjetitelji hrvatskih pritvorenika u Haagu i pomažu im u svim potrebama. Paić je radio i portrete hrvatskih generala koji su bili u haaškome pritvoru – Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka, kao i portret predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.
Na otvorenju izložbe na kojoj su, među ostalima bili i počasni predsjednik Udruge specijalne policije general Mladen Markač, general HVO-a Tihomir Blaškić, te pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško, obraćajući se okupljenima u ime domaćina, predsjednik Udruge Specijalne policije Josip Klemm pozvao je nazočne da minutom šutnje odaju počast svim poginulim braniteljima i prvome hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Istaknuo je kako je Dom specijalne policije posvećen poginulim i živim suborcima i prijateljima te da je uvijek otvoren i za sve umjetnike koji žele izlagati u njihovu prostoru jer tako, rekao je, svi zajedno veličamo Lijepu našu Domovinu.
Otvarajući samu izložbu, gđa. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture zahvalila je Josipu Klemmu što ju je pozvao da sudjeluje na otvorenju izložbe i što su suglasni u isticanju činjenice koliko je važno prepoznati Dom specijalne policije kao mjesto na kojemu se svjedoči o onomu što uvijek govore kulturni djelatnici i umjetnici, a to je da se hrvatski branitelji nisu borili samo za slobodu i teritorij, nego i za očuvanje naše kulture i umjetnosti.
Ovo je bilo još jedno u nizu zapaženih i hvalevrijednih kulturnih događanja koje organiziraju pripadnici Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata na čelu s g. Josipom Klemmom.
Autor: Vlado Kos, PUHBZGŽ