Obilježena obljetnica akcije “Plitvice”

Dana 31. ožujka 2017.g. na Plitvicama je obilježena 26. obljetnica akcije „Plitvice“ i pogibije mladog hrvatskog policajca Josipa Jovića, prve žrtve Domovinskog rata i krvave agresije na Republiku Hrvatsku. Ispred Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske, događaju je nazočio njen predsjednik, Marijan Smernić.
Izaslanstvo Policijske udruge hrvatskih branitelja Grada Zagreba i Zagrebačke županije činili su: Mladen Mihovljanec, Oliver Križić, Marijan Vlašec, Zdravko Varzić, Tomo Stojanac, Ivan Prelec, Sabid Orlić, Zlatko Gladoić, te Vlado Kos.
Udrugu policijskih branitelja Domovinskog rata Imotski predvodio je njen predsjednik, Ivica Strinić i dopredsjednik, Željko Mustapčić, dok je u ime Policijske udruge branitelja PU Dubrovnik 91. svečanosti  nazočio Petar Mirošević.
Obilježavanju su nazočili sudionici akcije „Plitvice“, pripadnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata – Udruga ratnih pripadnika ATJ Lučko 90, Udruga Tigar 90/91 Rakitje, Udruga PJP Kumrovec 90 i Udruga Prvi hrvatski redarstvenik, polaznici i nastavnici “Policijske škole Josipa Jovića” te policijski službenici Policijske te brojni drugi.
Kod spomen obilježja vijence je položila obitelj poginulog redarstvenika Josipa Jovića, a djeca Osnove škole Plitvička jezera položila su zajednički vijenac hrvatskih branitelja i obitelji poginulih i nestalih branitelja. Zajednički vijenac državnog vrha položili su: predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, potpredsjednik Vlade, ministar obrane i izaslanik predsjednika Vlade RH Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, glavni ravnatelj policije Marko Srdarević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov.
U prigodnim obraćanjima visokih državnih dužnosnika, na čelu s gđom. Kolindom Grabar Kitarović, ukazano je na povijesni značaj Operativne redarstvene akcije “Plitvice”, koja je zbog tragičnih posljedica nazvana “Krvavi Uskrs”. Prolivena krv i tragična pogibija redarstvenika Josipa Jovića, kao i ranjavanje sedmorice njegovih suboraca označili su početak borbe za uspostavu suvereniteta i pravnog poretka Republike Hrvatske na svakom pedlju njenog teritorija. Ove žrtve obvezuju na odlučnost u omogućavanju dostojanstvenog života svih građana Republike Hrvatske.
Hrvatski branitelj Stjepan Cifrek, sudionik Operativne akcije “Plitvice” podsjetio je na okolnosti koje su dovele do potrebe za izvođenjem ove akcije, kao i na kronologiju same operacije. Istakao je i činjenicu da su danas hrvatski branitelji ponosni jer je stvorena slobodna i samostalna Republike Hrvatska, ali su i tužni jer se nisu borili za takvu Hrvatsku u kojoj će vladati siromaštvo, socijalne nejednakosti i nepravde, neperspektivnost mladih i njihov kontinuirani odlazak iz domovine u potrazi za “boljim sutra”. Poručio je kako danas, u miru, branitelji očekuju da se sve pozitivne snage u zemlji ujedine i završe posao koji su oni započeli, odlučnom izgradnjom pravednog društva te da se zajednički uhvate u koštac s nepravdama, kriminalom i korupcijom.
Molitvu je molio vojni ordinarij Jure Bogdan.
Autor: Mladen Mihovljanec, PUHBZGŽ