Naši ciljevi

Poštovane kolege, zahvaljujući  web stranici naše Policijske udruge dana  13.06.2016 godine,  kontaktirala nas je  gđa Sandra Pavković sa HRT-a iz odjela  dokumentarnog programa te nam  se obratila za pomoć oko pronalaska i stupanja u kontakt  sa našim kolegom Mariom Stefanovim.
Gđa Sandra se naime prije nas obratila za pomoć čelnicima udruge HVIDR-a, kao i nekim drugim  udrugama te konačno  na kraju i samom  MUP-a ali bezuspješno. Nitko joj nije znao niti mogao pomoći. Kada je već skoro odustala i svom glavnom uredniku krenula  prenijeti vijest da nikako ne može pronaći nikoga tko bi poznavao kolegu Stefanova i omogućio joj kontakt sa njim  odlučila se pregledati internet stranice.
Zahvaljujući dobroj reputaciji naše nove ali vrlo uspješne i ozbiljne udruge te proučivši i pročitavši našu stranicu , kao zadnju šansu i slamku spasa nazvala  je brojeve naše udruge. U razgovoru sa Predsjednikom, a kasnije i tajnikom iznijela je  svoj veliki i za nju u tom trenutku nerješiv problem. Naime kolegaMario Stefanov je jedan od preživjelih kolega policajaca  koje je 26.07. 1991 godine tzv JNA  u Pounju (između Hrvatske Kostajnice i Dvora)  napala i  tenkom pregazila vozilo u kojem su se nalazili naši kolege policajci. Uz podosta truda, volje i želje za pomoći  te kontaktiranju naših kolega na raznim stranama te pogotovo kolegama policajcima sudionicima događaja na Banovini u vrijeme 1991 godine  uspjeli smo stupiti u kontakt sa kolegom Mariom Stefanovim.
Unatoč  tadašnjem ranjavanju i ozljedama koje je zadobio već na samom  početku  Domovinskog rata te statusu RVI-a  kolega Stefanov je  radio do  2004 godine  kada je i  umirovljen. U srdačnom susretu i razgovoru sa kolegom Stefanovim kao tajnik udruge prenio sam mu poruku koju sam zaprimio sa HRT-a te smo iste telefonski i  kontaktirali.
U  razgovoru sa kolegom Stefanovim  glavni urednik je izrazio  želju da sa njim kao preživjelim sudionikom zbivanja u petak 17.06. 2016. odu na mjesto događaja te snime dokumentarni film o nemilom događaju koji se zbio tog kobnog 26.07.1991 godine.  Nakon dogovora sa glavnim urednikom HRT-a  u opuštenom razgovoru kolega Stefanov iznio mi je  svoje zadovoljstvo nakon saznanja o postojanju naše udruge te izrazio svoju želju stupanja u aktivno članstvo naše udruge. Gđa Sandra Pavković kao i njen nadređeni urednik dokumentarnog programa gosp. Darko Dovranić neizmjerno su zahvalni našoj udruzi na pomoći u pronalaženju našeg kolege te priopćili kako će se prilikom emitiranja dokumentarnog filma  koji bi se trebao emitirati dana 26.07. 2016 na 25-obljetnicu događaja  zahvaliti i našoj udruzi na svesrdnoj pomoći.
Ovo je samo jedan mali korak u ostvarivanju naših ciljeva, a to je briga o svim našim kolegama braniteljima  kao i  pomaganje svima koji iznose istinu iz vremena Domovinskog rata,kako se ne bi zaboravila žrtva koju je u najtežim trenucima početkom  rata iznijela hrvatska policija.
Autor: Vlado Kos, PUHBZGŽ