Obilježen Dan početka Domovinskog rata u RH – Pakrac 02.03.2018. godine

PAKRAC   02.03.2018. GODINE

OBILJEŽEN DAN POČETKA DOMOVINSKOG RATA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Dana, 02. ožujka 2018. godine, u nepokorenom gradu Pakracu, na svečan i dostojanstven način, pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a u organizaciji Udruge hrvatske policije iz Domovinskog rata branitelja Pakraca i Lipika, na čelu s njenim predsjednikom Miroslavom Ivančićem, održana je svečanost Obilježavanja 27. godišnjice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj.
U nazočnosti petstotinjak okupljenih sudionika, po hladnom i snježnom vremenu odalo se počast ovom povijesno važnom danu i svima koji su sudjelovali u tom domoljubnom činu pokazujući svoju odlučnost, volju, i spremnost da obrane svaki milimetar teritorija Republike Hrvatske. Time je ujedno hrvatski narod pod vodstvom predsjednika, dr. Franje Tuđmana pokazao da neće dozvoliti stvaranje nikakvih tvorevina na svom teritoriju, pa makar to podržavala i jedna od tada najrespektabilnijih vojnih sila u Europi.
Ovaj povijesno važan događaj obilježen je u nazočnosti g. Ante Deura, posebnog izaslanika Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, ujedno i njenog savjetnika za branitelje u čijem je izaslanstvu bio i general Mladen Markač, g. Tomo Medved, ministar branitelja i izaslanik predsjednika Vlade RH g. Andreja Plenkovića, te u ime ministra unutarnjih poslova i glavnog ravnatelja policije zamjenik Željko Prša i pomoćnik glavnog ravnatelja policije – načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec sa suradnicima, načelnik Policijske uprave Požeško-slavonske g. Željko Grgić i njegov zamjenik g. Dalibor Bauer, te Pakračanin g. Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, umirovljeni general g. Marko Lukić, te g. Josip Klemm, predsjednik Udruge Specijalne policije. U ime Požeško-slavonske županije nazočio je župan, g. Alojz Tomašević, dok su izaslanstvo gradonačelnice grada Pakraca, gđe. Anamarije Blažević činili predstavnici Bjelovara, Požege, Čazme, Garašnica i Lipika, te općina Kalnik, Kaptol i Jakšić. Dakako, najveći broj sudionika činili su predstavnici i članovi mnogobrojnih braniteljskih udruga proizašlih iz osloboditeljskog Domovinskog rata među kojima su bili članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.
U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održana je Sveta Misa za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, poslije koje je duga, ponosna kolona branitelja i građana u MIMOHODU POBJEDNIKA krenula ulicama Pakraca, od crkve prema spomen obilježju na Rimokatoličkom groblju, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u znak sjećanja na njihovu žrtvu.
Zbog loših vremenskih uvjeta, središnji dio svečanosti nije održan na otvorenom prostoru ispred Policijske postaje, već je obilježavanje Obljetnice nastavljeno svečanim programom u Hrvatskom domu „dr. Franjo Tuđman“ gdje su se visoki državni predstavnici, županijski i gradski dužnosnici, te sami sudionici redarstvene akcije izvedene s ciljem vraćanja odmetnute i otete policijske postaje u pravni poredak Republike Hrvatske, prigodnim govorima obratiti nazočnima, podsjećajući na ta sudbonosna vremena, ali i na teškoće i tegobe u kojima se danas naše društvo nalazi.
Nakon prigodnog druženja i domjenka u Hrvatskom domu “dr. Franjo Tuđman”, članovi izaslanstva Policijske udruge hrvatskih branitelja Grada Zagreba uputili su se prema mjestima Bučje i Kusonje, kao i pred spomen obilježje ispred Policijske postaje Pakrac, gdje su paljenjem svijeća odali počast stradalim mještanima, civilima, policajcima i svim braniteljima. Bila nam je posebna čast što su se našem izaslanstvu, koje su činili: g. Zoran Tušek, g. Sabid Orlić, g. Tomo Stojanac, g. Mladen Mihovljanec, g. Zdenko Ostović, g. Željko Jamičić, g. Stjepan Jurajec, g. Vlado Kos, pridružili g. Marijan Smernić, predsjednik ZAJEDNICE UDRUGA HRVATSKIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA POLICIJE REPUBLIKE HRVATSKE i njihov rizničar g. Nikola Stojanović.
Ovo je bio dan koji vječno ostaje u sjećanju svih nas, koji smo na bilo koji način sudjelovali u obrani slobode i suvereniteta Republike Hrvatske, ali i dan na čiju važnost smo dužni ukazivati mladim generacijama, kako bismo svi zajedno znali cijeniti blagodati slobode i nezavisnosti stvorene na krvi brojnih nedužnih civilnih žrtava i mnogih znanih i neznanih, ali časnih HRVATSKIH BRANITELJA svih nacionalnosti.
Uz zahvalu na visokom pokroviteljstvu Vladi Republike Hrvatske i znajući koliki je trud domaćin uložio te duboko cijeneći njegovu ulogu u obilježavanju 27. obljetnice početka Domovinskog rata, ali i sjećajući se naših poginulih i nestalih suboraca, tog snijegom zametenog dana ponosno smo koračali ulicama Našeg Grada Heroja, Pakraca!
Autor: Vlado Kos, PUHBZGŽ