10. ožujka 2018. – obilježen Dan branitelja grada Vukovara

I ove godine grad heroj Vukovar obilježio je 10. ožujka obljetnicu postrojavanja nenaoružanih odreda, koje je održano prije 27 godina u Bogdanovcima. Taj dan jedan dio braniteljske populacije slavi kao Dan hrvatskih branitelja Vukovara, dok drugi dio taj dan obilježava 24. kolovoza, kada je odbijen prvi združeni napad kopneno-zračnih snaga četnika i pripadnika JNA. Bitno je naglasiti da obje skupine branitelja s ponosom slave 23. rujna kao dan osnutka 204. vukovarske brigade, kojoj su svi zajedno pripadali.
Zajednicu udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije predstavljao je njen predsjednik g. Marijan Smernić, a s njim su bili g. Stjepan Damir Morgans i g. Vlado Kos predsjednik Policijske udruge hrvatskih branitelja Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Domaćin nam je bio g. Zvonimir Radoš član povjerenstva za dokumentaciju Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata Vukovar.
Svečanost obilježavanja započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u spomen na sve poginule i nestale hrvatske branitelje Domovinskog rata na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Nakon polaganja vijenaca održana je kratka molitva koju je predvodio fra Ivica Jagodić, gvardijan i župnik crkve sv. Filipa i Jakova. Potom je u crkvi sv. Filipa i Jakova održana sveta misa za sve poginule i nestale hrvatske branitelje Vukovara.
Središnji događaj obilježavanja ove povijesne obljetnice bila je svečana akademija koja je održana u Hrvatskom domu Vukovar a nazočili su joj mnogobrojni visoki uzvanici. Među inima bili su  izaslanik Predsjednice Republike g. Ante Deur, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora gđa. Marijana Balić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja g. Ivan Vukić, te izaslanik ministra unutarnjih poslova g. Fabijan Kapular. Uz njih nazočili su i državni tajnici g. Zvonko Milas i g. Nikola Mažar, župan Vukovarsko-srijemske županije g. Božo Galić, gradonačelnik grada Vukovara g. Ivan Penava te gradonačelnici i načelnici općina iz svih krajeva Hrvatske. Dakako, najbrojniji su bili branitelji Vukovara, kao i predstavnici mnogih braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata te članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja. Svečana akademija je započela himnom Republike Hrvatske u izvođenju Dječjeg pjevačkog zbora “Vukovarski golubići”. Glazbeno scenski prikaz “Priče iz mog grada” izvela je Dramsko recitatorska skupina “Sunčani grad” sastavljena od učenika i učenica gimnazije Vukovar.
U svom emotivnom obraćanju nazočnima gradonačelnik Vukovara g. Ivan Penava prisjetio se 1991. godine i Domovinskog rata, “tog teškog, ali i slavnog razdoblja naše povijesti u kojem je Vukovar imao ključnu ulogu”. Podsjetio je na sve hrvatske i vukovarske žrtve, zaključivši kako smo zajedno iz rata izašli kao pobjednici te da zajedno trebamo graditi i bolju budućnost. Posebno je istaknuo ulogu i zasluge Hrvatske demokratske zajednice i g. Tomislava Merčepa, prvog zapovjednika obrane Vukovara koji je kao sekretar Sekretarijata za narodnu obranu prije 27 godina u Bogdanovcima postrojio pripadnike prvog nenaoružanog odreda.
Izaslanik Predsjednice Republike i njezin savjetnik za branitelje g. Ante Deur istaknuo je važnost uloge Vukovara u Domovinskom ratu, herojsku obranu grada i snažan otpor koji su pružili malobrojni hrvatski branitelji. Pozvao je na sadržajniji rad braniteljskih udruga i bolju koordinaciju kao i na daljnju zajedničku borbu za bolje vrijednosti i sretniju budućnost, zaključivši kako “borba hrvatskih branitelja nije završila završetkom Domovinskog rata”.
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane g. Damir Krstičević istaknuo je da je Vukovar simbol otpora, obrane i pobjede u Domovinskom ratu i odao je priznanje svim hrvatskim braniteljima čijom zaslugom danas građani Hrvatske žive u miru i slobodi. Uz to je, čestitajući Dan hrvatskih branitelja Vukovara u ime predsjednika Vlade g. Andreja Plenkovića, naglasio: “Slabo naoružani i opremljeni, pokazali ste cijelom svijetu kako se gine i bori za svoj kraj, za svoj Vukovar, za svoju Hrvatsku. Vi branitelji i građani grada Vukovara tih godina podnijeli ste ogromne žrtve za ostvarivanje slobode i mira u kojima mi danas uživamo. Bili ste uzor nama ostalima, pokazali ste što je upornost, ustrajnost i odgovornost kada se brani Domovina. Tu vam žrtvu ova država i ovaj narod nikada ne smiju zaboraviti. Domovinski rat i Hrvatski branitelji temelj su moderne Republike Hrvatske.”
U povodu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Vukovara na svečanoj je akademiji gradonačelnik g. Ivan Penava uručio ministru obrane Damiru Krstičeviću hrvatsku zastavu koja se vijorila na vodotornju u studenom 2017. g.  Rekao je da mu tu zastavu uručuje “kao jedan autentičan znak pažnje i kao zahvalu za sve što je učinio za grad Vukovar”.
Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora gđa. Marijana Balić izrazila je nadu da će Vukovar napokon stati na svoje noge te da će tome svi pridonijeti “jer Vukovar to i zaslužuje”. Prisjećajući se i pamteći prošlost, istaknula je i važnost usmjerenja na budućnost kako bi svi u Vukovaru i Hrvatskoj bolje živjeli.
U ime ministra hrvatskih branitelja okupljene je pozdravio državni tajnik g. Ivan Vukić, koji je naglasio da je Ministarstvu hrvatskih branitelja Vukovar prioritet. Istaknuo je zasluge svih hrvatskih branitelja, prisjetivši se s posebnim pijetetom svih poginulih i nestalih, ubijenih i umrlih.
Dan hrvatskih branitelja Vukovara čestitao je i Vukovarsko-srijemski župan g. Božo Galić, koji je istaknuo dosadašnje napore Vlade RH u pomoći toj županiji i Vukovaru te pozvao na još veći angažman na svim razinama, poručivši kako se u Vukovaru odora policije i vojske poštuje danas, kao i 1991. godine.
Predsjednik Savjeta za branitelje grada Vukovara g. Tomislav Josić posebno je zahvalio hrvatskim braniteljima koji su došli u Vukovar iz svih krajeva Hrvatske, baš kao i 1991. godine, kako bi dostojanstveno obilježili Dan hrvatskih branitelja Vukovara “u druženju i podsjećanju na istinske vrijednosti Domovinskog rata i zajedništvo koje nas je dovelo do ostvarenja najvećih ciljeva i samostalnosti Republike Hrvatske”, apelirajući na nužnost zajedništva i danas.
Po završetku svečane akademije održan je prigodni domjenak i druženje branitelja, članova obitelji poginulih i nestalih branitelja, uzvanika i ostalih sudionika na zajedničkom ručku na platou stare gradske tržnice.
Ne ulazeći u podjele oko datuma obilježavanja Dana hrvatskih branitelja grada heroja Vukovara, POLICIJSKA UDRUGA HRVATSKIH BRANITELJA GRADA ZAGREBA I ZAGREBAČKE ŽUPANIJE izražava vječno poštovanje prema svim hrvatskim braniteljima kao i najdublji pijetet i iskrenu zahvalnost svima koji su svoj život utkali u vedre dane i svjetlu budućnost jedine nam Domovine, Republike Hrvatske.
Autor: Vlado Kos, PUHBZGŽ