Obilježena 30. obljetnica pogibije hrvatskih branitelja u Dalju

Točno 30. godina prošlo je od 1. kolovoza 1991. godine, kada su jedinice 51. motorizirane brigade JNA s pridruženim jedinicama teritorijalne obrane napale šire područje Dalja i Erduta te započele prodor u Dalj.
Nakon što su odbili ultimatum za bezuvjetnu predaju neprijatelj je tenkovima i svim raspoloživim snagama krenuo prema policijskoj postaji. Istodobno je započeo snažni otpor hrvatskih policajaca, pripadnika Zbora narodne garde, Civilne zaštite i mještana Dalja. Žestoka i neravnopravna borba trajala je sve do deset sati, kada je ispaljeni tenkovski projektil, iz smjera pravoslavne crkve, pogodio policijsku postaju i potpuno je uništio. Hrvatski branitelji koji nisu poginuli od projektila nemilosrdno su ubijeni.
Puštanjem vijenaca u tok Dunava, danas je započelo obilježavanja 30. godišnjice tragične pogibije 39 hrvatskih branitelja u Dalju. Predstavnici brojnih braniteljskih udruga među njima i naša udruga PUHBZGŽ, zajedno s predstavnicima lokalnih vlasti, poginulima su se poklonili kod Spomen obilježja ispred Policijske postaje Dalj, a polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, svojih najdražih prisjetili su se i članovi obitelji.
Autor:PUHBZGŽ