U Strugi Banskoj obilježena 30. obljetnica pogibije trinaestorice hrvatskih redarstvenika

U Strugi Banskoj na području općine Dvor u ponedjeljak je svečano je obilježena 30. obljetnica pogibije trinaestorice hrvatskih redarstvenika koji su spriječili prodor srpske paravojske i pokolj stanovnika pounjskih naselja u “živom štitu”.
Uz spomen obilježje poginulim redarstvenicima vijenac su položili i svijeće zapalili članovi obitelji poginulih, zajedničko izaslanstvo ministarstava hrvatskih branitelja, unutarnjih poslova i obrane u kojem su bili, među ostalima, ministri i potpredsjednici Vlade Božinović i Tomo Medved, kao i članovi udruge PUHBZGŽ-a. 
Okupili smo se ovdje kako bismo još jednom odali počast ratnom herojstvu hrvatske policije. Trideseta je ovo, jubilarna, obljetnica događaja u kojem su sve maske pale i koji je na jezovit način pokazao dokle seže pomanjkanje ljudskosti, ako je zamračena mržnja… A empatiju koju je Mile Blažević – Čađo izrazio svojim junaštvom kao protutežu ljudskom štitu nečovječnosti čini zadivljujuće. Unatoč tuzi koja je ostala, ulio je toliku potrebnu nadu u pobjedu ljudskosti nad svakom mogućom vrstom i dosegom crnila. Nakon šest sati agonije i sužanjstva izmučenim i ustrašenim zarobljenicima vratio je njihove živote, nauštrb vlastite sudbine… 
Autor: PUHBZGŽ