Škabrnja 18.11.2017. godine

KOLONA SJEĆANJA “KORAK PO KORAK”
I ove godine, građani iz svih dijelova Lijepe naše, došli su se pokloniti žrtvi Škabrnje i sudjelovati u koloni sjećanja. U spomen na branitelje i civile stradale u agresiji JNA i paravojnih postrojbi, izaslanstvo Policijske udruge hrvatskih branitelja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, u sastavu: Ivan Prelec, Sabid Orlić i Zoran Tušek, posjetilo je 18.11.2017. godine Škabrnju.
Tog sunčanog dana, unatoč jakoj buri, u tužnoj ali ponosnoj Koloni sjećanja pod nazivom “Korak po korak” u kojoj se ove godine okupilo više od 15. 000 ljudi, obilježena 26. godišnjica masakra u Škabrnji. Taj tragični dan odnio je živote 48 civila i 15 hrabrih branitelja, a do kraja rata broj žrtava je porastao na 86.
Među sudionicima ovog događaja nalazili su se ministri Damir Krstičević, Gari Capelli te Oleg Butković, dok je u svojstvu izaslanika Predsjednice Republike i izaslanika Predsjednika Sabora, nazočio Milijan Brkić.
Dolaskom Kolone sjećanja do Spomen obilježja masovne grobnice, počast stradalima polaganjem zajedničkog vijenca i paljenjem svijeća iskazalo je izaslanstvo Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata.
Sveta misa za sve stradale u Domovinskom ratu služena je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, dok je središnji komemorativni skup održan na Trgu dr. Franje Tuđmana, izvođenjem prigodnog komemorativnog kulturno-umjetničkog programa. Potom su se mnogobrojni okupljeni sudionici događaja u koloni “Korak po korak” hodom uputili ka Spomen obilježju na mjesnom groblju sv Luke gdje je uslijedilo svečano polaganje vijenaca kod Središnjeg križa, od strane predstavnika najviših Državnih institucija, civilnih, vojnih i braniteljskih udruga i grupa građana.
Izražavajući duboki pijetet prema poginulim braniteljima i civilnim žrtvama krvavog masakra u Škabrnji, izaslanstvo PUHBZGŽ je uz molitvu zapalilo svijeće kod Spomen obilježja masovne grobnice, kao i kod Središnjeg križa na mjesnom groblju.
Ivan Prelec, PUHBZGŽ