Vukovar 18.11.2017. godine

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU HEROJSKOG GRADA

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na herojsku žrtvu Grada Vukovara 1991.g. u stvaranju i obrani Republike Hrvatske, kao i u spomen na branitelje i civile stradale u agresiji JNA i paravojnih postrojbi, izaslanstvo Policijske udruge hrvatskih branitelja Grada Zagreba i Zagrebačke županije posjetilo je 18.11.2017. godine grad Vukovar. Izaslanstvo je predvodio Vlado Kos, predsjednik Udruge, a činili su ga gg. Zlatko Gladoić, Luka Brdarić i Zdenko Ostović.
Nakon prigodnog komemorativnog programa ispred vukovarske bolnice pod nazivom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”, ponosnu kolonu sjećanja prema Memorijalnom groblju predvodili su branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nestalih branitelja, a slijedili su ih nositelji 186 zastava hrvatskih ratnih postrojbi. U koloni su bili  predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ministri i saborski zastupnici, kao i ostali sudionici obilježavanja Dana sjećanja, među kojima su se nalazili i članovi diplomatskog zbora akreditiranih u Republici Hrvatskoj.
Podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru državna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće čime su odali počast žrtvi toga grada u Domovinskom ratu i obilježili 26. obljetnicu stradanja grada heroja.
Počast stradalima polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odala su i izaslanstva vukovarskih branitelja te grada Vukovara, a potom su vijence položila i svijeće zapalila i druga brojna izaslanstva među kojima i grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem te brojnih drugih hrvatskih gradova, županija te braniteljskih i stradalničkih udruga.
Molitvu za poginule i nestale molio je đakovački i osječku nadbiskup msgr. Đuro Hranić, dok je misu zadušnicu na groblju predvodio požeški biskup Antun Škvorčević. Pred okupljenim mnoštvom izrazio nadu da će Katolička crkava u Hrvatskoj i Srpska pravoslavna crkva naći načina zajednički se zauzimati oko toga da Isus Krist u nama razori zlo i podjele.
Izražavajući pijetet prema herojskoj žrtvi Grada Vukovara te poginulim braniteljima i civilima, izaslanstvo PUHBZGŽ je uz molitvu zapalilo svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim redarstvenicima, uz spomen obilježje na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, ispred Spomen doma na Ovčari, kod spomenika na mjestu pogubljenja i masovne grobnice na Ovčari, kao i pred muzejom Hrvatskih branitelja Trpinjske ceste, kod biste vukovarskog heroja i legendarnog zapovjednika – general bojnika Blage Zadre.
Autor: Vlado Kos, PUHBZGŽ