Struga Banska 26.07.2018.

U Strugi Banskoj u četvrtak 26.7.2018. obilježena 27. obljetnica pogibije 13-orice hrvatskih redarstvenika. Na blagdan Svete Ane, 26.srpnja 1991. godine, poginulo je 13 hrvatskih policajaca koji su branili Strugu i hrvatsko Pounje. Toga dana poginuli su: Mile Blažević – Čađo, Mile Pušić, Davor Vukas, Branko Vuk, Ivica Perić, Žarko Gundić, Željko Filipović, Mladen Halapa, Zoran Šaronja, Goran Fadljević, Marijan Parlov, Drago Matijević, Šefik Pezerović, dok se Ivan Žalac i dalje vodi kao nestali.
Komemoraciji su, uz članove obitelji poginulih branitelja, brojne branitelje i pripadnike policije, sudjelovali i članovi naše Udruge PUHBZGŽ predvođeni predsjednikom Zdenkom Ostovićem. Poginuli kolege policajci zaslužuju naše najdublje poštivanje i vječnu zahvalnost. Njihova uloga je nemjerljiva, baš kao i uloga svih hrvatskih redarstvenika i hrvatske policije, institucije koja je na početku ratnih događanja, prva bila u stanju organizirati obranu iz čijih su se postrojbi razvila Hrvatska vojska i Oružane snage. U ratu su poginula 762 policijska službenika, a 27 se vodi kao nestali.
Autor: M.Mihovljanec, PUHBZGŽ


Četnički agresori i pobunjenički Srbi u sklopu operacije “Žaoka” 26. srpnja 1991. započeli su težak minobacački, a potom i tenkovsko-pješački napad, pri čemu su palili i pljačkali kuće te zlostavljali i ubijali Hrvate. U napadu na to pounjsko selo koristili su oklopni kamion s dva protuavionska topa te živi štit od 38 civila, čiji se broj u koloni povećavao, zbog čega su se hrvatski branitelji počeli povlačiti.
No, domaći pričuvni policajac Mile Blažević Čađo i mladi prometni policajac Željko Filipović odlučili su se žrtvovati i zaustaviti napad. S potpornog zida iznad ceste, ispred kojeg su i jučer položeni vijenci i zapaljene svijeće, upozorili su civile da se sklone i na neprijatelje bacili eksplozivne naprave kojima su i sami bili opasani. Tim su herojskim činom dva hrvatska branitelja izgubila živote, ali i spasila daljnji pokolj stanovništva i nanijeli agresoru teške gubitke.
Autor: F.Mlinarić, PUHBZGŽ