Uvučeno-neutralno-konus

HRVATSKA KULTURNA ZAKLADA

„HRVATSKO SLOVO“

8. ožujka 2018. g.

Kao predsjednik Policijske udruge hrvatskih branitelja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a u ime g. Marijana Smernića predsjednika Zajednice Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske, nazočio sam 8. ožujka 2018.  god. u prostorijama Hrvatske kulturne zaklade „Hrvatsko slovo“ Hrvatske bratske zajednice 4, projekciji atraktivnog dokumentarnog filma Hrvatske televizije, intrigantnog naziva:

UVUČENO – NEUTRALNO – KONUS,

scenarista i urednika Vladimira Brnardića i redatelja Ivice Dleska (HRT – 2011. g.)
Bila je to filmska, ali istinita, životna priča posvećena podvigu trojice hrabrih ljudi koji su riskirajući vlastite živote, svoje zrakoplove, koji su bili dio ubilačkog arsenala bivše zajedničke države, vratili u Hrvatsku. Tim rodoljubnim činom spriječili su da zrakoplovi budu uporabljeni u agresiji na zemlju čiji su ih građani platili svojim novcem. Uobičajena poruka u letenju: UVUČENO – NEUTRALNO – KONUS bila je tajno dogovoreni signal za prelet pilota Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva na hrvatsku stranu.
Na početku i tijekom Domovinskog rata (do 1992. godine) Hrvatska nije raspolagala vlastitim zračnim lukama, te stoga preleti zrakoplovima na hrvatsku stranu nisu bili izvedivi. Tek kad se JNA povukla iz hrvatskih zračnih luka pojavila se mogućnost da pojedini Hrvati, piloti Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva,  prelete svojim letjelicama na hrvatsku stranu… Prelet Rudolfa Perešina u Klagenfurt (Austrija) u listopadu, 1991. godine pridonio je internacionalizaciji rata u Hrvatskoj, ali taj zrakoplov (MIG 21) nikada nije dospio u Hrvatsku. Tek su preleti Daniela Borovića, Ivana Selaka i Ivice Ivandića opskrbili Hrvatsko ratno zrakoplovstvo nadzvučnim zrakoplovima tipa MIG 21. Ovo je priča o njihovim dječačkim snovima, školovanju, planiranjima preleta i njihovom viđenju rata u Hrvatskoj. U filmu su prikazani rijetko viđeni dokumenti i još do sada neobjavljene snimke kao i izjave relevantnih sudionika preleta trojice hrabrih i odlučnih zrakoplovaca, a nadasve istinskih rodoljuba.
Unatoč mraku i lošoj vidljivosti, zahvaljujući vrhunskoj pilotskoj vještini, Borović je uspješno sletio na pulsku poletno-sletnu stazu osvijetljenu samo kamionskim svjetlima. Nakon Borovića, u svibnju 1992. g. još su dvojica hrvatskih pilota Ivan Selak i Ivica Ivandić preletjela sa svojim migovima iz Ponikva u Srbiji prema zračnim lukama u Hrvatskoj. Dok je Selak sletio u Zagreb, Ivandić je svoj MIG prizemljio u Splitu. Zajedno s Borovićevim MIG-om, od njih je ustrojena Prva lovačka eskadrila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Osim njihovu podvigu film je posvećen i zrakoplovcima 1. lovačke eskadrile koji su izgubili svoje živote u obrani Hrvatske. Zanimljivo je da je premijera ovog dokumentarnog filma održana još   davne 2011. g. u Domu Hrvatske vojske kralj Zvonimir u Zagrebu. No, nikada nije suvišno podsjetiti se takvih događaja.
Projekcija filma bila je  još jedna u nizu zapaženih i hvalevrijednih događanja kojima se ukazuje na teške okolnosti obrane i stvaranja moderne  Republike Hrvatske, pri čemu su pojedinci svojom odlučnošću i opredijeljenošću dali nemjerljiv doprinos ne samo u vojno-obrambenom smislu nego i kao psihološki poticaj svima nama da ustrajemo na putu zaštite i očuvanja svakog centimetra teritorija Lijepe Naše.
Ovaj dokumentarni film možete pogledati na web stranici: https://vimeo.com/166687388
Autor: Vlado Kos, PUHBZGŽ