Borovo Selo 02.05.2018. godine

Prije 27.godina na današnji dan 02.05. 1991. u Borovu Selu mučki je ubijeno 12 hrvatskih redarstvenika. Upali su u zasjedu kad su došli osloboditi dvojicu svojih kolega. Hrvatski policajci koji su pali u toj akciji. bili su: Stipan Bošnjak, Antun Grbavac, Josip Culej, Mladen Šarić, Zdenko Perica, Zoran Grašić, Ivica Vučić, Luka Crnković, Marinko Petrušić, Janko Čović, Željko Hrala i Mladen Čatić.

Kao i svake godine tako i ove, komemoracija je počela okupljanjem ispred čempresa na ulazu u Borovo Selo. Svečani mimohod od čempresa do spomenika ubijenim pripadnicima krenuo je u 9:00 sati. Cijelim svojim tijekom mimohod je prošao ispred kuća sa spuštenim roletama, u njima žive stanovnici koji su uglavnom srpske nacionalnosti i koji se ni danas ne mire sa stvarnošću i još uvijek sanjaju ideju „Velike Srbije“

Zastavama i fotografijama ubijenih, a potom i polaganjem vijenaca podno spomen obilježja, obilježena je 27.obljetnica ubojstva 12 hrvatskih redarstvenika u Borovom Selu. Skupu su se obratili: Stevo Culej Predsjednik Udruge Specijalne Policije Krpelj, Davor Božinović Ministar unutarnjih poslova, Ante Deur izlaslanik predsjednice RH, Ivan Anušić osječko-baranjski župan. Žrtve koje su poginule za slobodu i neovisnu Hrvatsku nikada se ne smiju zaboraviti, a krivci moraju odgovarati. Političari dolaze i odlaze, ali herojstvo ovih ljudi ostaje i nikada se ne smije zaboraviti.

Budimo ponosni na njih, poruka je svih govornika na komemoraciji.

Članovi udruge PUHBZGŽ koji su nazočili komemoraciji i odali počast 12-torici ubijenih hrvatskih redarstvenika bili su ; Zdravko Varzić, Marijan Šuperina, Zoran Tušek, Sabid Orlić, Ivan Prelec, Željko Batur, Ivica Kolić, Stjepan Jurajec, Mladen Mihovljanec i Zdenko Ostović. Nakon Borovog Sela, članovi udruge uputili su se u Vukovar gdje su ih dočekali i ugostili naši prijatelji i kolege iz “Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata”. Prisustvovali smo podjeli medalja mladim streličarima koji su sudjelovali na tradicionalnom Memorijalu 12. redarstvenika. Po odlasku iz Vukovara kratko smo se zaustavili i u Nuštru na poziv Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata “Krpelji” Vinkovci koji su priredili domjenak za sve sudionike. Nakon okrijepe i ugodnog druženja članovi udruge PUHBZGŽ krenuli su put Zagreba u koji su se sretno vratili u večernjim satima.

 

Autor: Zdenko Ostović, PUHBZGŽ