Obilježena 27. obljetnica akcije “PLITVICE”

U kišno subotnje prijepodne 31. ožujka 2018. g. na Plitvicama je obilježena 27. obljetnica akcije „Plitvice“ i tragične pogibije mladog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, prve žrtve Domovinskog rata i brutalne agresije na Republiku Hrvatsku. Taj, “Krvavi Uskrs ’91.”, ne zaboravlja se i ostaje vječno utkan u povijest stvaranja moderne Republike Hrvatske.
Kao i svake godine, obilježavanju ovog događaja nazočili su članovi obitelji pokojnog Josipa Jovića, predstavnici državnog vrha, sudionici akcije „Plitvice“, Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko 90, Udruge Tigar 90/91 Rakitje, Udruge PJP Kumrovec 90, Udruge prvi hrvatski redarstvenik, pripadnici drugih udruga proizašlih iz Domovinskog rata  kao i brojni drugi građani.
Svečanost odavanja počasti poginulom redarstveniku započela je klapa “Sveti Mihovil” izvođenjem himne Republike Hrvatske. Ispred spomen obilježja vijence su položili obitelj poginulog redarstvenika Josipa Jovića, izaslanstvo udruga sudionika akcije “Plitvice”, dok su zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske na spomenik Josipu Joviću položili predsjednica Republike Hrvatske gđa. Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Hrvatskog sabora i izaslanik predsjednika Sabora g. Milijan Brkić, ministar unutarnjih poslova i izaslanik predsjednika Vlade g. Davor Božinović, ministar branitelja g. Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga g.  Mirko Šundov i glavni ravnatelj policije g. Nikola Milina.
Izaslanstvo Policijske udruge hrvatskih branitelja Grada Zagreba i Zagrebačke županije predvodio je tajnik g. Mladen Mihovljanec, a činili su ga: g. Ivan Prelec, g. Sabid Orlić, g. Stjepan Jurajec, g. Zlatko Gladoić, g. Zoran Tušek i g. Zlatan Hrženjak. Zajedno s njima doputovali su predstavnici Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Republike Hrvatske na čelu s njenim predsjednikom g. Marijanom Smernićem i g. Nikolom Stojanovićem, njihovim rizničarom. Uz njih, događaju je nazočio i g. Željko Beko, predsjednik Udruge oboljelih od PTSP-a grada Zagreba koji je ujedno i član naše udruge. Komemoraciji su također prisustvovali i predstavnici Udruge policijskih branitelja Domovinskog rata Imotski koju je predvodio njen predsjednik g. Ivica Strinić i dopredsjednik g. Željko Mustapčić, dok je u ime Policijske udruge branitelja PU Dubrovnik 91. svečanosti  nazočio njihov predsjednik g. Željko Matić i g. Petar Mirošević. Izaslanstvo Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika predvodio je njihov predsjednik g. Miroslav Ivančić, dok su u ime Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije njihovo izaslanstvo predvodili predsjednik g. Željko Golubičić i tajnik g. Vlatko Krznarić, koji je ujedno i tajnik ZUHBDRP RH.
U prigodnim obraćanjima visokih državnih dužnosnika, na čelu s gđom. Kolindom-Grabar Kitarović, ukazano je na povijesni značaj Operativne redarstvene akcije “Plitvice”, koja je zbog tragičnih posljedica nazvana “Krvavi Uskrs”. Prolivena krv i tragična pogibija redarstvenika Josipa Jovića, kao i ranjavanje devetorice njegovih suboraca označili su početak borbe za uspostavu suvereniteta i pravnog poretka Republike Hrvatske na svakom pedlju njenog teritorija. Ove žrtve obvezuju na odlučnost u omogućavanju dostojanstvenog života svih građana Republike Hrvatske.
U ime Vlade RH ministar unutarnjih poslova g. Davor Božinović je zahvalio umirovljenim i aktivnim policajcima kao i svim hrvatskim braniteljima na njihovom doprinosu u oslobađanju i obrani domovine, te je u ime premijera g. Andreja Plenkovića istakao da je prerano ugašeni život Josipa Jovića postao trajni zalog višeg cilja i trajni simbol svih žrtava Domovinskog rata. Taj osjećaj poštovanja prema Josipu Joviću i njegovim suborcima treba prenositi na nove naraštaje, kao i sjećanje na doprinos specijalne policije u toj akciji kao i na njen značaj u akcijama koje su uslijedile. U njima su pokazali jedinstvo i odlučnost, izvrsnost, koju dokazuju sustavno i danas, kao i drugi rodovi hrvatske policije, rekao je g. Božinović.
Podsjećajući na politička zbivanja koja su prethodila samoj akciji, okupljenima se, u ime sudionika akcije “Plitvice” iz Udruge ratnih pripadnika antiterorističke jedinice Lučko 90, obratio g. Vlado Marić, naglasivši važnost i značaj redarstvene akcije koja je provedena na današnji dan prije 27 godina. Iskazao je nadanje da nova generacija neće svjedočiti raznim nepravdama, nelogičnostima, lažnim prorocima i svemu onome kroz što su prijašnje generacije morale prolaziti.
Nazočnima se prigodnom riječju i molitvom obratio mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij, nakon čega je održan prigodni domjenak u obližnjem ugostiteljskom objektu “Poljana”.                  
Autor: Mladen Mihovljanec, PUHBZGŽ