Reforma obrazovanja – kurikul povijesti s osvrtom na Domovinski rat

U Zagrebu održan Okrugli stol na temu: reforma obrazovanja – kurikul povijesti s osvrtom na Domovinski rat
Udruga 100%-tnih HRVI 1. skupine, održala je dana 17. travnja 2018. godine s početkom u 11:00 sati u prostorijama Udruge Specijalne  policije iz Domovinskog rata u Zagrebu, Okrugli stol na temu: reforma  obrazovanja – kurikul povijesti s osvrtom na Domovinski rat.
Na Okruglom stolu sudjelovali su: domaćin Đuro Glogoški umirovljeni  pukovnik HV-a, ministar hrvatskih branitelja general Tomo Medved, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja prof. Vlado Prskalo, prof. dr. Slobodan Prosperov Novak hrvatski povjesničar književnosti, profesorica Ljilja Vokić bivša ministrica prosvjete i športa, Jasenka
Štimac prof. povijesti u OŠ Dragutina Domjanića i gosp. Joško Morić hrvatski političar i policijski dužnosnik, dok je Zdenko Ostović predstavljao Zajednicu udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije RH, koji je ujedno i dopredsjednik Policijske udruge hrvatskih branitelja Grada Zagreba i Zagrebačke županije.
Veliki dio izlaganja sudionika Okruglog stola na temu reforma obrazovanja – kurikul povijesti s osvrtom na Domovinski rat, odnosi se na zapostavljanje Domovinskog rata, nacionalne povjesti i izgradnje hrvatske demokracije, koja bi morala biti jednako zastupljena u srednjoj i osnovnoj školi. Također, svi se slažu kako je premalo šest do osam nastavnih sati posvećenih Domovinskom ratu, te bi taj broj svakako trebalo barem udvostručiti.
Prema najavama ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, od jeseni kreću 72 eksperimentalne škole sa kurikularnom reformom. Za većinu prisutnih upitno je da li je sustav uopće spreman za eksperimentalu provedbu već ove jeseni?! Zaključak je Okruglog stola, kako je ovaj projekt bolje odgoditi za godinu dana i postići konsenzus o temama u kurikulu povijesti.
 
Autor: Zdenko Ostović, PUHBZGŽ